Verdt å vite om solceller
I Norge blir solceller mer og mer populære og mange får dem installert hjemme. På denne måten kan vi produsere energi selv. Spørsmålet er: hvordan fungerer solceller egentlig? Og hva slags lamper med solceller finnes det?Du har sikkert sett dem på noen norske hustak og i rekker på store jorder. Vi snakker selvfølgelig om solceller. De moderne fasilitetene har blitt mer populære de siste 10 årene – og med god grunn.
Solceller produserer elektrisitet og fungerer helt uten bevegelige deler. Det er derfor en pålitelig teknologi som også er miljøvennlig. Med et solcelleanlegg kan du spare på strømforbruket ditt, samtidig som du er mer miljøvennlig. Men hvordan fungerer solceller egentlig?
Hva er en solcelle?
En solcelle hjelper til med å produsere elektrisitet ved hjelp av den såkalte fotoelektriske effekten. Det vil si at solcellen produserer elektrisitet ved bruk av sollys. Det er altså ikke selve varmen fra solen som skaper elektrisitet, og derfor kan du fortsatt dra nytte av en solcelle selv om himmelen er overskyet og grå.
Fenomenet kalles den fotoelektriske effekt. Det ble først oppdaget av franskmannen Bequerel som i 1839 oppdaget prinsippet i solceller. Prosessen ble senere beskrevet av den verdenskjente fysikeren og matematikeren Albert Einstein. Selve teknologien bak solceller har altså vært kjent lenge.
I dag finner du de mange solcellene som store, firkantede systemer på hustak, men det finnes også mange utelamper med solceller. De lyser automatisk når det blir mørkt, slik at du kan lage koselig belysning i hagen og på terrassen. Solcellelamper er derfor 100 prosent grønne med tanke på strømforbruk. De store solcellepanelene du vanligvis finner på hustak er ofte enten tynnfilmsolceller, monokrystallinske solceller eller polykrystallinske solceller. De tre typene solceller fungerer på samme måte, men de er ikke helt like. Blant annet er det forskjell på overflate og materiale, i tillegg til at effektiviteten og evnen til å utnytte solstrålene kan variere.
Hvordan fungerer en solcelle?
Måten en solcelle fungerer på er ved å omdanne solstrålene til elektrisitet. Dette gjøres ved at solens fotoner (energipartikler) treffer elektronene i solcellen. Det tilfører energi til dem slik at elektronene til slutt kun kan bevege seg i en retning - og det får dem til å oppføre seg som elektrisk likestrøm.
Vil du ha en litt mer teknisk forklaring på hvordan en solcelle fungerer? Da må vi se litt nærmere på hvordan solcellen er bygget opp.
De fleste solceller er laget av grunnstoffet silisium, som også tilsettes grunnstoffene bor og fosfor. Når disse to stoffene settes sammen med silisium, dannes et elektrisk felt. Normalt er elektronene låst, men når solcellen lyser, vil de energirike lysfotonene slå elektronene løs. Dette gjør at de kan bevege seg fritt.
Videre blir elektronene plukket opp av et finmasket elektrisk ledende gitter på forsiden av solcellen, som er den negative polen. Dette skaper en spenningsforskjell på 0,6 volt mellom forsiden og baksiden av solcellen.
Hvis du kobler de to sidene til en elektrisk krets, vil naturens innredning automatisk prøve å jevne ut spenningsforskjellen. Den gjør dette ved å kjøre en strøm som følger strålingsstyrken. På denne måten dannes likestrøm.
Videre trengs en såkalt inverter (vekselretter) som konverterer likestrøm til 230 V vekselstrøm som du kan bruke i hjemmet.
Nyt nydelige solcellelamper i hagen
Vanligvis kan du slå på lamper og annet av elektronikk hjemme fordi hjemmet ditt får strøm fra for eksempel vindturbiner og kraftvarmeanlegg. Med en solcelle plassert på taket eller i hagen, kan du produsere strøm selv på en mer energivennlig måte.
Solceller kan være vanskelige å installere - spesielt på gamle hus. Men du trenger ikke tenke så stort i det hele tatt.
I dag finnes det nemlig mange fine solcellelamper for hagen og inne. Du kan enkelt flytte dem rundt inne og ute da de ikke trenger noen ledning. Du sparer derfor mye arbeid, det er betydelig billigere, og lampene er også mye lettere å flytte rundt hvis du vil endre utseendet i huset eller hagen.
Plasser lampene for eksempel i de litt mørkere hjørnene av hagen, der det vanligvis ikke er mye lys. Eller nyt dem i de mørke månedene når du har tatt ned julelysene. Solcellelampene aktiveres når sensoren på toppen av lampen oppdager mørke.
I de fleste tilfeller trenger du ikke å slå på solcellelampene dine selv før de lyser. De gjør dette automatisk takket være den innebygde skumringssensoren. Her bruker lampen energien som er ladet på batteriet i løpet av dagen – uansett om det har vært en solrik junidag eller en litt grå dag i mars måned. Imidlertid kan antallet timer lampen din lyser variere avhengig av været.
Finn solcellelamper i fine design
Hos LampeGuru finner du et godt utvalg av forskjellige lamper med innebygde solceller. De pynter og gir lys mange steder som for eksempel på hagebordet, i steinbedet eller montert på en vegg på terrassen. Velg dem med hvitt lys eller som de koselige sollampene, så kan du skape akkurat den stemningen du ønsker.
Med andre ord har du god mulighet til å finne akkurat de solcellelampene du liker best. Slik kan du opprettholde hyggen hele året, både inne og ute. Samtidig sparer du på strømregningen, i tillegg til at du gjør en god gjerning for miljøet. Med moderne solcellelamper er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet.
Solcellelampene er spesielt fine om sommeren mens du sitter ute om kvelden, da de skaper en koselig stemning. Lampene burde dog ikke brukes som lys du kan være avhengig av for å se, da de stort sett er designet for å spre lett belysning.
Synes du at det mangler noen lamper med solceller eller utelamper i utvalget vårt? Da er det bare til å ta kontakt med vårt kundesenter. Kanskje vi kan få inn lampen du ønsker – eller finne noen gode alternativer.
Populære produkter