Slik skaper du god utendørsbelysning
Utendørsbelysning er både praktisk og stemningsskapende
Når du skal velge utendørsbelysning, handler det i høy grad om å tenke over hvilken stemning du ønsker å skape. Å velge utendørsbelysning kan være en utfordring, da det er mange muligheter. Du kan eksempelvis velge mellom alt fra utendørs vegglamper og utendørs bordlamper til utendørs lyslenker og solcellehagelamper.
Oftest vil utendørsbelysningen bestå av en kombinasjon av flere ulike lyskilder. LED-spots er gode til å skape lys når du skal bevege deg rundt utenfor, mens solcellehagelamper egner seg perfekt som stemningsskapere. I tillegg er det essensielt, at du velger belysning som faktisk egner seg for bruk utendørs.
Når du skal velge utendørsbelysning, bør du ha fokus på:
- Hvor støv- og vanntett er belysningen?
- Hvilken belysningstype og lysstyrke skal lampen ha?
- Hvordan styrer du om lampen slår seg på og av?
- Er det mulig å utnytte solenergi?

Alle punktene ovenfor er relevante når du skal velge utendørsbelysning. Hvis hagen din hovedsakelig er i skygge om sommeren, er det kanskje ikke så lurt å velge solcellehagelamper. På den andre siden er solcellehagelamper både en praktisk og billig løsning, hvis forholdene tillater det.
Solcellehagelamper er optimale til utendørsbelysning
Hvis du er på utkikk etter en billig og enkel lyskilde, kan du ikke unngå solcellehagelamper. De er utstyrt med et batteri som lades opp av sollys. Når det blir mørkt, registreres det av en sensor, som sørger for at solcellehagelampen blir slått på. Den lyser så inntil det ikke er mere strøm igjen.
Hvorfor velge solcellehagelamper?
Solcellehagelamper fungerer ved at sollyset blir omdannet til elektrisk energi via solceller, som er koblet til oppladbare batterier. Det betyr at solcellehagelampene ikke koster noe å drifte, da de ikke skal kobles til boligens strømforsyning. Samtidig er de billige og enkle å installere.
Dessverre har solcellehagelamper oppbygget et dårlig rykte gjennom tiden. Det skyldes først og fremst at de billigere modellene, som er veldig avhengige av å ha adgang til sollys i lang tid. Derfor lyser de lengst i løpet av sommeren, hvor det ikke er like så mye bruk for lyset som i de mørkere årstider.
De billigste solcellehagelamper gir imidlertid stort sett ikke lys om vinteren, hvor det faktisk er behov for belysning i hagen. Derfor kan du med fordel investere i de litt dyrere solcelle-hagelamper, som er et fornuftig alternativ til hagelamper med strømtilkobling. Dem kan du nemlig også bruke om vinteren.
Det er mange fordeler ved å velge solcellehagelamper, da de er både miljøvennlige, billige i drift og enkle å installere. Du kan samtidig velge mellom mange forskjellige former for solcellehagelamper til utendørsbelysning – eksempelvis pullerter og hagelamper, vegglamper, bordlamper og sensorlamper.
3 gode grunner til å velge solcellehagelamper
De er gratis i drift, da de blir oppladet av solens energi
De er enkle å installere og du slipper for å rote med ledninger
De belaster ikke miljøet, da solenergi er en miljøvennlig energikilde
Sørg for at utendørslamper er støv- og vannavvisende
Når du skal sette belysning opp i hagen, på terrassen, balkongen eller i innkjørselen, er det viktig at lampene er vanntette og lukkes effektivt for både støv, småkryp og andre fremmedlegemer som kan skape overgang i installasjonen. Samtidig skal lampene naturligvis være sikre å røre ved for både mennesker og dyr, så ingen kommer til skade.
Dette kan du sikre deg ved å kikke på den såkalte IP-koden. IP-koden er et tosifret nummer som du finner på varedeklarasjonen for alle elektriske apparater. Det første sifferet indikerer, hvor godt isolert lampen er. Tallet går fra null til seks, hvor null er totalt ubeskyttet, mens seks indikerer at den er helt støvtett.
Det andre sifferet indikerer hvor vanntett lampen er. Her går tallet fra null til åtte, hvor null indikerer at lampen ikke tåler vann, mens åtte betyr at lampen er helt vanntett. Du kan derfor senke lampen ned i vann uten at den blir skadet eller er farlig å ferdes ved – og derfor er den god som utendørslampe når det eksempelvis regner.
Visste du at…
…du kan se på IP-koden hvor støv- og vanntett en lampe er? IP-koden fremgår av produktets varedeklarasjon, og det første tall indikerer hvor støvtett lampen er, mens det andre tallet indikerer hvor vanntett lampen er.
Hvordan styrer du når lampen slår seg på?
Det er praktisk å velge en utendørslampe som automatisk slår seg på når det trenger lys. Her har du en rekke ulike alternativer som du kan velge mellom. Valgene dine består primært av sensorstyring, tidsinnstilling eller bevegelsessensorer, og i noen tilfeller krever de en separat enhet.
Velg mellom følgende muligheter for lysstyring:
-
Lyssensor: Velger du en utendørslampe med sensorstyring, registrerer lampen automatisk når det blir mørkt. Dette er eksempelvis tilfellet med solcellehagelamper, som slår seg på automatisk når solen går ned. Du kan enten velge at de slår seg av etter en viss tid eller når det blir lyst igjen.
-
Tidsinnstilling: Tidsinnstilte lamper slår seg på automatisk på et bestemt tidspunkt. Du velger selv når lampen skal slå seg på, og det krever derfor at du løpende innstiller dem slik at de passer til årstiden. De er derfor enklere enn lamper med sensor, men de krever også mer vedlikehold.
-
Bevegelsessensor: Velger du utendørsbelysning med bevegelsessensorer blir lyset slått på når sensoren registrerer en bevegelse. Dette er for eksempel en praktisk løsning i innkjørselen eller på stier hvor det ferdes folk. Samtidig har bevegelsessensorer en forebyggende effekt mot ubudne gjester.
Du har selvfølgelig også muligheten til å velge utendørsbelysning som du aktivt skal slå på og av. Det kan være en fordel hvis det er snakk om kosebelysning, eller hvis du bare ønsker en enklere installasjon. Du kan dessuten få solcellehagelamper med alle ovennevnte funksjoner hvis du ønsker en mere miljøvennlig lyskilde.