5 tips til belysning på baderommet
Baderommet er ett av de mere funksjonelle rommene i boligen. Det er derfor viktig at du har styr på belysningen på baderommet, enten du skal gjøre deg klar om morgenen, ta et avslappende bad etter en lang arbeidsdag eller på toalettet i løpet av natten. Her følger fem gode råd som du kan la deg inspirere av.Badet er blant de mer funksjonelle rommene i hjemmet. Det er derfor viktig at du kan se hva du gjør, enten du gjør deg klar om morgenen, tar en dusj etter jobb eller skal på do. Selv om funksjonen til badet først og fremst er praktisk, trenger ikke belysningen å være kjedelig.
Du kan faktisk kombinere funksjonalitet og kos når du jobber med belysning på baderommet.
Trenger du inspirasjon til hvordan du kan skape optimal belysning på baderommet? Det er ingen grunn til å fortvile. Vi har samlet en rekke gode råd til belysning på badet som du kan la deg inspirere av når du skal skape et baderom som på én og samme tid er funksjonelt og koselig. Du trenger nemlig ikke å gå på kompromiss når du skal skape optimal belysning på badet.
Hvor kan du sette opp belysning på baderommet?
Før du begynner med å installere lyskilder på badet ditt, skal du være oppmerksom på at det er særlige regler som gjør seg gjeldende for montering av lamper på baderommet og i husets øvrige våtrom. På grunn av den høye luftfuktigheten og dampnivået blir belysningstypen og dennes plassering avgjort av såkalte våtromssoner.
Våtromssoner på badet:
-
Sone 0: Dette er betegnelsen for det område der det er rennende vann. Det inkluderer innsiden av badekaret, gulvet i dusjen samt de deler av dusjens vegger, som befinner seg under høyden på dusjhodet. Her kan du ikke installere lamper.
-
Sone 1: Dette er området som befinner seg innenfor dusjens vegger eller fra badekaret og opp til 2,25 meter over gulvhøyden. Hvis det ikke er vegger rundt dusjhodet, vil sonen strekke seg 60 centimeter ut fra dusjhodet. Her kan du sette opp vanntette lamper som er godkjent til å bruke på badet.
-
Sone 2: Dette er den delen av baderommet som befinner seg innenfor en radius av 1,2 meter fra dusjhodet. Det er samtidig den delen som befinner seg over 2,25 meter over gulvhøyden i sone 1. Her kan du også sette vanntette lamper opp, som er godkjent til å bruke på baderommet.
-
Øvrige områder (tidligere sone 3): Dette område dekker over resten av baderommet. Du bør imidlertid være oppmerksom på at dersom dusjhodet er plassert over 2,25 meters høyde vil det være dennes plassering som definerer hvor området starter. Her må du sette opp vanlige lamper.
Du må altså installere lamper overalt på badet med unntak av sone 0. Du skal imidlertid være oppmerksom på at du utelukkende må velge lamper som er godkjent til å bruke på baderommet dersom du planlegger å montere belysning i sone 1 og 2.
Visste du at…
…du ikke bare kan sette opp lamper på baderommet? Når man jobber med belysning på baderommet og i øvrige våtrom inndeles rommet i soner som dikterer hvilke former for lamper og lyskilder du kan sette på.
Slik plasserer du lampene tett på taket
Baderommet skal være ordentlig opplyst og det skal ikke være noen mørke hjørner, slik det ofte er i stua. Du bør derfor innrede med lamper som befinner seg tett på taket, så de kan lyse opp hele baderommet. Det kan være downlights, som enten er innebygget i selve taket eller montert på.
Du bør alltid velge lamper som er plassert tett på taket, slik at du unngår å støte inn i dem når du bruker baderommet – eksempelvis når du tørker håret og står med hendene opp i været. Er det ikke mulig å installere spots, kan du i stedet bruke en plafond som belysning på baderommet.
Lyset skal ikke være for skarpt foran speilet
Selv om du generelt skal gå etter skarpe lyskilder som er i stand til å opplyse hele rommet når du velger belysning til baderommet, gjør det seg ikke gjeldende alle steder. Foran speilet er det ikke optimalt å velge spotlys eller plafond-lamper. Det skaper skygger i ansiktet som gjør det vanskelig å se ordentlig, når du skal pynte deg.
Her bør du i stedet gå for vegglamper, speillamper eller et speil med integrert belysning. Samtidig bør du være oppmerksom på at belysningen foran speilet ikke må være for skarp. Her skal du velge en lampe som gir et mykt lys, da dette skaper et mere naturlig miljø. Glødepærer kan for eksempel gi et mykt og ensartet lys.
Vurder om en nattlampe kan være nyttig
Når du skal på toalettet om natten er det viktig at belysningen på baderommet ikke er for sterkt. Kroppen reagerer kraftig på lys og det skal ikke mye til før den begynner å våkne opp, hvis den utsettes for sterkt lys om natten. Det kan være en utfordring hvis du skal besøke baderommet i løpet av nattetimene.
Løsningen kan være en nattlampe, gjerne med bevegelsessensor. Det gir et svakere lys, som akkurat er tilstrekkelig når du skal finne toalettet og håndvasken i nattens mørke. En alternativ løsning kan være å installere møbelspotter under skapene eller tett på gulvet. Disse lyskildene har noenlunde samme funksjon som nattlampene.
Skap kos med sekundære lyskilder
Levende lys skaper en hyggelig, intim og luksuriøs atmosfære på baderommet.
Når det er styr på de primære belysningskildene til baderommet, er det tid for å jobbe med hyggebelysning. Her har du mange muligheter, og til syvende og sist er det kun fantasien som setter grenser. Hyggebelysning er spesielt opplagt på større baderom, hvor rommet kan bli oppdelt i flere seksjoner.
Når du skal skape hygge eller kos på baderommet er en bordlampe opplagt. Den kan du plassere på en hylle, servant eller i vinduskarmen. Du kan også prøve deg fram med en pendel, men her er det viktig å være oppmerksom på at den ikke må være i veien når du beveger deg rundt på baderommet.
Hyggebelysning på baderommet skaper kontinuitet
Det handler om å være kreativ når du velger sekundære kilder til belysning på baderommet, da de skaper stemning. Hyggebelysning på badet legger seg i forlengelse av hjemmets øvrige innretning, slik at du oppnår en gjennomgående rød tråd i hjemmet ditt.
Bruk stearinlys til å skape stemning
Hvis du virkelig vil skape en hyggelig, intim og spennende atmosfære, kan du med fordel bruke stearinlys som belysning på baderommet. Det gir en helt spesiell velværeatmosfære, som tilfører et snev av kos og luksus – og de egner seg spesielt til større baderom med badekar eller spa.
Særlig duftlys kan være med til å skape den helt riktige stemning når du innreder baderommet. Hvis du ikke er komfortabel med å ha levende lys på baderommet, kan du i stedet velge LED-stearinlys i form av LED-kubbelys, LED-kronelys eller LED-telys, som imiterer den ekte utgaven.